μηνάς

μηνάς
I
Όνομα αγίων της Ανατ. Ορθόδοξης Εκκλησίας.
1. Ο Αιγύπτιος (Αίγυπτος 266 – Κοτύαιο 296). Γεννήθηκε από γονείς ειδωλολάτρες. Αρχικά υπηρέτησε ως στρατιώτης στα Ρουτιλιακά Νούμερα της Φρυγίας, νωρίς όμως εγκατέλειψε τον στρατό και αποσύρθηκε σε ερημική περιοχή, κοντά στη σημερινή Κιουτάχεια, όπου επιδόθηκε στον ασκητισμό. Κατά τη διάρκεια του διωγμού του Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού πήγε στην πόλη Κοτύαιο και ομολόγησε τα θρησκευτικά του φρονήματα με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε βασανιστήρια και τελικά να αποκεφαλιστεί (296). Μετά τον αποκεφαλισμό, έκαψαν το σώμα του. Οι χριστιανοί παρέλαβαν τα λείψανά του και τα έθαψαν κοντά στην Αλεξάνδρεια, σε απόσταση 55 χλμ., από την πόλη. Ο τάφος του μετατράπηκε σε θρησκευτικό προσκύνημα, γι’ αυτό ο πατριάρχης της Αλεξάνδρειας Μέγας Αθανάσιος (326 - 373) διέταξε να χτιστεί εκεί ναός. Ο αυτοκράτορας Αρκάδιος (377 - 408) έχτισε νέα μεγαλοπρεπή βασιλική και ύστερα από 60 χρόνια ο αυτοκράτορας Ζήνων (479 - 491) διέταξε να δημιουργηθεί εκεί μεγάλο μοναστηριακό συγκρότημα, τα ερείπια του οποίου διασώζονται. Μετά την αραβική κατάκτηση (642) το λείψανο του Μ. μεταφέρθηκε στην αιγυπτιακή Βαβυλώνα, το σημερινό Παλαιό Κάιρο. Οι νομάδες της περιοχής όπου βρισκόταν το μοναστήρι, το λεηλάτησαν και χρησιμοποίησαν το οικοδομικό υλικό του. Γερμανική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Κάουφμαν πραγματοποίησε ανασκαφές από το 1905 έως το 1907 στη σκεπασμένη με άμμο θέση του μοναστηριού, που βρίσκεται στα ΝΑ του Ελ Αλαμέιν, και έφερε στο φως σημαντικά ερείπια.
2. Άκμασε κυρίως την εποχή του Μαξιμιανού (286 - 305) ή του Μαξιμίνου (311 - 313). Ασπάστηκε τον χριστιανισμό στην Αλεξάνδρεια, όπου τον είχε στείλει ο αυτοκράτορας για να κατευνάσει τους κατοίκους της που είχαν στασιάσει. Ο Μ. κατόρθωσε να προσηλυτίσει τον έπαρχο που έστειλαν εναντίον του, αλλά τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό μαζί με τον νοτάριό του. Η μνήμη του τιμάται στις 10 Δεκεμβρίου.
3. Μαρτύρησε μαζί με τον Ανδρέα, τον Ηράκλειο και το Φαύστο. Η μνήμη τους τιμάται στις 12 και στις 31 Αυγούστου.
4. Τον σκότωσαν με σπαθί. Μαζί του μαρτύρησαν και οι Θεόδωρος, Αμάδινος, Βενέριος, Ερκούλιος, Ερμής, Ευσέβιος, Κόμμοδος, Ιππόλυτος κ.ά. Η μνήμη τους τιμάται στις 30 Ιανουαρίου.
5. Μαρτύρησε με τόξο, μαζί με τους επίσης αββάδες Δαβίδ και Ιωάννη. Η μνήμη του τιμάται στις 12 Απριλίου.
6. Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (536 - 552). Βλ. λ. Μηνάς. Όνομα ιστορικών προσώπων.
II
Όνομα ιστορικών προσώπων.
1. Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (536-552). Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και διακρίθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως προϊστάμενος του φιλανθρωπικού ιδρύματος του Σαμψών. Όταν ο Ιουστινιανός καθαίρεσε τον μονοφυσίτη Άνθιμο, ανέδειξε στη θέση του τον Μ. Το 536 ο νέος πατριάρχης συγκάλεσε Σύνοδο, η οποία καταδίκασε τους μονοφυσίτες και τους υποστηρικτές τους. Επίσης, το 543, ο Μ. συγκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη και δεύτερη Σύνοδο, η οποία αναθεμάτισε τον Ωριγένη.
2. Βυζαντινός αγιογράφος (10ος αι.). Ήταν ένας από τους αγιογράφους που διακόσμησαν με 400 έγχρωμες μικρογραφίες το Μηνολόγιο που συντάχτηκε επί αυτοκράτορα Βασιλείου B’ (976 - 1025), το οποίο βρίσκεται τώρα στο Βατικανό.
* * *
μηνάς, -άδος, ἡ (Α)
μήνη, σελήνη.
[ΕΤΥΜΟΛ. < μήν, μηνός «μήνας» + επίθημα -άς, -άδος (πρβλ. δρομ-άς, θαμν-άς)].

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • Μηνᾶς — masc acc pl (attic doric) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • μηνάς — fem nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • μήνας — I Όνομα αγίων της Ανατ. Ορθόδοξης Εκκλησίας. 1. Ο Αιγύπτιος (Αίγυπτος 266 – Κοτύαιο 296). Γεννήθηκε από γονείς ειδωλολάτρες. Αρχικά υπηρέτησε ως στρατιώτης στα Ρουτιλιακά Νούμερα της Φρυγίας, νωρίς όμως εγκατέλειψε τον στρατό και αποσύρθηκε σε… …   Dictionary of Greek

  • μήνας — ο 1. μια από τις δώδεκα υποδιαιρέσεις του ημερολογιακού έτους που έχει διάρκεια 30 ή 31 συνεχών ημερών. 2. φρ., «Βρήκε το μήνα που τρέφει τους έντεκα», για αυτούς που βρήκαν τρόπο να έχουν λεφτά χωρίς να εργάζονται· «Εννιά έχει ο μήνας», είμαι… …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • Μηνάς — ο κύριο όνομα …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • μῆνας — μαίνομαι rage aor ind act 2nd sg (homeric ionic) μείς Ars Prooem. masc acc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Μήνας — Μήνᾱς , Μήνη moon fem acc pl Μήνᾱς , Μήνη moon fem gen sg (doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • μήνας — μήνᾱς , μαίνομαι rage aor part act masc nom/voc sg (attic epic ionic) μήνᾱς , μήνη moon fem acc pl μήνᾱς , μήνη moon fem gen sg (doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Άγιος Μηνάς — Ονομασία πέντε οικισμών. 1. Παράλιος οικισμός (υψόμ. 5 μ., 20 κάτ.) στην πρώην επαρχία Βόλου του νομού Μαγνησίας. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Αρτέμιδας. 2. Παράλιος οικισμός (υψόμ. 50 μ., 3 κάτ.) των Φούρνων. Βρίσκεται στο ομώνυμο νησάκι στα… …   Dictionary of Greek

  • ανωμαλιακός μήνας — Βλ. λ. ανωμαλιακή περίοδος περιφοράς …   Dictionary of Greek

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”